A w przedszkolu dobra zupka i jarzynka smaczna nikt tak dobrze nie gotuje
jak pani kucharka.
JADŁOSPIS NA
PRZEDSZKOLNY PRZEPIŚNIK
Ryż z indykiem i jajkiem sadzonym
0.5 kostka Rosół drobiowy WINIARY
100 g Ryż biały
200 g Indyk, pierś,
150 g Szpinak świeży
1 Marchewka
2 łyżeczek Sezam
2 Jajko
1 Płaska łyżka Oliwa z oliwek
2 łyżek Ketchup łagodny WINIARY
https://www.winiary.pl/print/node/91458?portion=2&screen=1366
2 łyżeczek Proszek do pieczenia
3 łyżeczek Cukier wanilinowy WINIARY
2 szklanek Mąka
1.5 szklanek Mleko
0.5 kostka Masło
2 Jajko
trochę Sól
1 paczka Pudding na zimno o smaku karmelowym
300 ml Mleko
0.75 Banany
https://www.winiary.pl/print/node/93947?portion=4&screen=1366
Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami
1 opakowanie Opakowanie mrożonych brokułów lub jeden świeży brokuł
1 Marchew
1 Pietruszka
1 kawałek Por
1 kawałek Seler
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
1 szczypta Gałka muszkatołowa
trochę Migdały w płatkach
http://https://www.winiary.pl/print/node/95138?portion=4&screen=1366
Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami ( Autor: Zuzanna Wiciejowska)
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
150 g zimnego masła
2-3 łyżki bardzo zimnej wody
Krem waniliowy:
2 szklanki mleka 3
2-proc.
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 żółtka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki kartoflanej
truskawki (dużo)
Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj posiekane masło, opuszkami palców wyrób ciasto, tak aby przypominało kruszonkę, następnie dodaj lodowatą wodę i szybko wyrób gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut. Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i wykładaj nim foremki do tartaletek (mnie wyszło 12 sztuk). Dno nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. C przez około 20 minut na jasnozłoty kolor. Upieczone babeczki wystudź na kratce. Do rondelka z grubym dnem i powłoką teflonową wlej mleko, dodaj ekstrakt waniliowy i doprowadź do wrzenia. Żółtka ubij z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Do mieszaniny powolutku wlej gorące mleko, cały czas mieszając. Całość wlej z powrotem do rondla i podgrzewaj, stale mieszając, aż krem zagotuje się i zgęstnieje. Wystudź. Wystudzonym kremem napełniaj tartaletki, na wierzchu układaj połówki truskawek.
Do niewielkiego rondelka przełóż masło i miód, podgrzewaj, aż się rozpuszczą, a następnie odstaw do ostudzenia. Jajka roztrzep z jogurtem. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, zrób w środku dołek i wlej masło z miodem oraz jogurt z jajkami. Całość wymieszaj, by połączyć składniki, jednak nie mieszaj zbyt długo, ponieważ masa powinna być grudkowata. Foremkę na 12 muffinek wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem i wypełnij gotowym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 min lub do chwili, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika, odczekaj około 5 min i delikatnie wyjmij muffinki, po czym przełóż je na metalową kratkę, aby wystygły.
Lody malinowe ( Autor: Zuzanna Wiciejowska)
500 g malin
maślanka lub jogurt
cukier do smaku
Maliny zmiksuj i posłódź do smaku. Mus możesz przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Odlej połowę, a do reszty dodaj maślankę - około 1/2 szklanki. Foremki do lodów napełnij najpierw częścią musu, zamroź go i kiedy stwardnieje, wlej część z maślanką, włóż przykrywkę z patyczkiem i zamrażaj, najlepiej przez całą noc.
Do dużej miski dajemy mięso i jajko. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mięsa razem z przesiekanym szpinakiem i szczypiorkiem. Dodajemy kaszę i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy widelcem. Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki, co jakiś czas zwilżając dłonie. Pulpeciki gotujemy na parze pod przykryciem ok. 15 minut.